Slovinci na proteste žiadali odchod všetkých politikov

10.03.2013 Celý región

Ľubľana 9. marca (TASR) - Viac ako 5000 ľudí vyšlo dnes do ulíc slovinskej metropoly Ľubľana, aby opätovne demonštrovalo, a to tentoraz už nie za demisiu medzičasom zosadenej vlády premiéra Janeza Janšu, ale za odchod celej politickej elity krajiny.

"Nepotrebujeme žiadnu novú vládu, ale revolučné zmeny," cituje agentúra APA slogan na jednom z transparentov demonštrantov, ktorí posolstvá adresovali tentoraz hlavne rysujúcej sa stredoľavej koaličnej vláde pod vedením dezignovanej premiérky Alenky Bratušekovej.

Na inom transparente si prítomní mohli prečítať, že "stranu, ktorá preferuje korupciu, nahradí strana, ktorá preferuje korupciu". Autor narážal zrejme na fakt, že sa strana dezignovanej premiérky Pozitívne Slovinsko (PS) nedištancovala od svojho predchádzajúceho lídra Zorana Jankoviča, ktorý podobne ako Janez Janša čelí podozreniam z korupcie.

Účastníci protestnej akcie požadovali, aby Jankovič, ktorý sa už skôr vzdal funkcie lídra PS rezignoval aj na post prvého muža radnice v Ľubľane.

Nad vytvorením novej stredoľavej slovinskej vlády pod vedením Alenky Bratušekovej sa aj naďalej vznášajú otázniky. Problémom, ktorý stále bráni ukončeniu rokovaní potenciálnych koaličných partnerov, zostáva rozdielnosť názorov členov Občianskej kandidátky (DL) na vstup do vlády. Pôvodne sa rátalo s parafovaním koaličnej dohody v Ľubľane už v priebehu piatka 8. marca, zrejme však k nemu nedôjde skôr, ako na budúci týždeň.
 

Vyberte región